Blaser Mercedes

ukończyła studia licencjackie na Wydziale Filozofii i Dokumentacji oraz studia magisterskie na Wydziale Żywienia i Zdrowia na Otwartym Uniwersytecie Katalońskim (UOC). Od lat dziewięćdziesiątych skupia się w swojej pracy na badaniach nad dietą wegetariańską i jej propagowaniu – zarówno prowadzi praktyczne warsztaty, jak i zajmuje się zagadnieniami teoretycznymi związanymi z odżywianiem. Doradza w kwestii naturalnego żywienia w szkołach pielęgniarskich i w centrach kształcenia zawodowego. Od 1997 roku współpracuje, między innymi, z magazynami Integral i CuerpoMente. Prowadzi profil na Facebooku Sonrisa Vegetariana [Wegetariański uśmiech]. Jest zaangażowana w działalność rodzinnej firmy Madre Tierra Semillas Biológicas, która promuje świadome odżywianie dzięki ekologicznym uprawom: www.semiullasmadretierra.com.

Opublikowała wiele książek dotyczących takich tematów jak żywność probiotyczna – Cómo cura el kefir (RBA 2012) [Jak leczy kefir], dieta wegetariańska dzieci, kuchnia sezonowa i naturalne śniadania. Na swoim blogu Bonavida099.blogspot.com przeplata wiadomości związane z dietetyką tematami filozoficznymi (np. proaktywność wobec odżywiania czy profilaktyka prozdrowotna w codziennymi życiu).

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera!